Nieuws en Tips

Hier leest u het laatste nieuws en interessante tips en trucs voor en over het gebruik van multimedia.

Spamtips

Er zijn veel spam mails in omloop sommige mensen krijgen er dadelijks tientallen! Vaak kun je er niets aan doen. Geautomatiseerde systemen zoeken naar emailadressen en zodra ze een bestaand emailadres gevonden hebben slaan ze die op om spam naartoe te sturen.
Vaak zijn deze spammails niet van echt te onderscheiden, zoals de Ziggomail op de bijgevoegde foto. Vaak kun je het onderscheid maken door te kijken naar het emailadres van de afzender. Kun je het mailadres niet zien? Klik op 'beantwoorden' en dan zie je in de regel waar het emailadres ingevuld moet worden meestal de afzender. Druk niet op verzenden of stuur nooit een reactie naar spam mails. Dit resulteert meestal in meer spam. 

Je kunt spam deels tegen gaan maar 100% tegenhouden lukt helaas niet. Gebruik je Outlook zijn er wel betaalde spamfilters in omloop die een groot deel tegenhouden en bij Hotmail en Gmail zit een goede spamfilter ingebouwd. Is een mail spam klik dan ook op de spamknop bij Hotmail en Gmail.

WIFI op vakantie

Veel mensen gebruiken op vakantie de wifi van het hotel of andere openbare gelegenheden om te internetten en te Whatsappen.
Gebruikt u ook WIFI op vakantie? Kijk goed uit met welk netwerk u verbindt en welke activiteiten u doet via de wifi.
Bijna 10 procent van de Nederlandse reizigers is in het buitenland al eens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit door online gebruik te maken van hun smartphone, tablet of laptop.

Let goed op welk netwerk u gebruikt. Mensen die misbruik willen maken kunnen in een openbare gelegenheid gaan zitten en gratis internet aanbieden via een hotspot die ze zelf creëren. Wanneer u hier op inlogt kunnen deze kwaadwillenden veel informatie van uw telefoon halen. Ze kunnen bijvoorbeeld meekijken als u aan het internetbankieren bent of andere vertrouwelijke zaken opzoekt op uw mobiele apparaat.

Waar moet u op letten op vakantie, maar ook in Nederland wanneer u wilt verbinden met een wifi-punt in ene openbare gelegenheid:
1. Indien u vanuit uw Nederlandse bel/internet-bundel voordelig kan internetten adviseren wij dit te doen.
2. Vergelijk het netwerk van de openbare gelegenheid of hotel goed met de netwerk naam die u krijgt van het personeel. Staat er een netwerknaam tussen die er erg op lijkt meldt dit bij het personeel.
3. Als u het niet vertrouwt verbreek dan meteen de verbinding.
4. Doe nooit bankzaken of andere vertrouwelijke zaken via een openbaar netwerk.

POPCORNTIME

Heeft u ook nog Popcorntime op uw computer staan? SC&E adviseert u dit zo snel mogelijk te verwijderen. Het gebruik van Popcorntime is niet legaal, omdat de voor de films die u kijkt niet worden betaald. Tevens deelt u via Popcorntime de film die u kijkt met het netwerk van Popcorntime. De film wordt eerst gedownload op uw computer en daarna geüpload in het netwerk, zodat andere mensen de film ook weer kunnen downloaden. Op die manier zorgt Popcorntime ervoor dat iedereen snel films kan kijken. Deze manier van het verspreiden is zeer illegaal. In Nederland worden de individuele downloaders nog niet vervolgd, maar dit is wel mogelijk in de toekomst. In Duitsland (en diverse andere landen) hebben al veel mensen een boete gekregen van boven de € 1.000 per illegaal gedownloade film via Popcorntime! 
Wilt u weten hoe u Popcorntime moet verwijderen bel of mail gerust met Social Computers en Educatie.

Gebeld door een raar telefoonnummer?

Wordt u ook wel eens gebeld door een raar nummer? Dit kan iemand zijn die uw gegevens afhandig probeert te maken. De mensen die bellen doen zich bijboorbeeld voor als werknemers van Microsoft. Ze spreken vaak ook alleen Engels. Deze mensen geven aan dat er iets mis is met uw computer en willen deze van afstand overnemen. Ze vragen u een paar handelingen te doen op uw computer en nemen deze van afstand over. Op het moment dat dit gebeurt doen ze alsof iets fout gaat en blokkeren uw computer. De blokkade kan er pas worden afgehaald wanneer u een paar honderd Euro naar hen overboekt. Wanneer u dit doet wordt de pc weer vrijgegeven zeggen ze. Dit blijkt echter niet waar te zijn. U kunt dan alsnog naar een computerspecialist om de computer te herstellen. De kans dat u al uw bestanden kwijt bent is groot. Al met al kost dit veel geld. 

Daarom 2 tips:
1. Microsoft zal u nooit bellen dus hang meteen op wanneer u het niet vertrouwd.
2. Maak regelmatig een backup van uw bestanden, zodat u niet veel kwijt raakt mocht uw computer crashen of worden geblokkeerd door kwaadwillenden.

Een externe usb 3.0 harde schijf met 2 terabyte opslagcapaciteit kost € 100 bij Social Computers & Educatie.

Heeft u vragen over bovenstaande informatie of wilt u een harde schijf bestellen? Bel of mail naar SC&E. 0647763597 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GOOGLE-TIPS

Google is intussen uitgegroeid tot de grootste zoekmotor ter wereld. Indien je Google en de mogelijkheid tot zoekopdrachten in Google niet goed gebruikt, dan kan je heel wat tijd verliezen. Een aantal eenvoudige computertips kunnen hierbij helpen:

1. Indien je een citaat of iets letterlijk wil opzoeken, dan kan je rond je zoekopdracht aanhalingstekens " " gebruiken.

2. Zoeken op een bepaalde website: als de informatie zich bevindt op een bepaalde website die geen zoekfunctie heeft, dan kan je in Google het volgende ingeven: site: naamwebsite.nl (de www valt weg). Wil je bijvoorbeeld zoeken in www.socialcomputers.nl, dan typ je in de zoekmotor de volgende woorden: site: socialcomputers.nl en datgene wat je zoekt. Bijvoorbeeld prijslijst.

3. Gebruik Google als woordenboek: indien je op zoek bent naar een definitie van een bepaald woord, dan kan Google je heel snel op weg zetten. Je geeft de opdracht - define: computer - in en je krijgt een definitie van deze term.

Indien u meer wilt weten over Google neem gerust contact op met Social Computers & Educatie en wij laten u graag de mogelijkheden van Google zien. Dit is ook mogelijk in de vorm van een workshop.

 

PRINTERPROBLEMEN IN WINDOWS 10?

Heeft u Windows 10 en krijgt u uw printer niet meer aan het werk? Gooi de printer dan niet zomaar weg! 

Elke nieuwe versie van Windows brengt wat kinderziektes met zich mee. Een bekend probleem is dat randapparatuur, zoals printers en scanners het ineens niet meer doet. Vooral printers haperen weleens na een overstap op een nieuwe versie van Windows. 

De eerste actie is nakijken of de printer wel geschikt is voor Windows 10. Oudere modellen worden niet altijd meer ondersteund. Op de website van de fabrikant van de printer is vaak te vinden voor welke Windowsversie bepaalde printers geschikt zijn. Is de printer niet geschikt voor Windows 10? Dan kunt u toch de volgende stappen ook proberen. 

Nu gaan we kijken of uw printer wel toegevoegd is aan de computer.
Klik op Starten > Instellingen > Apparaten.
Staat uw printer onder het kopje 'Printers en scanners'? 
Staat uw printer er niet bij? Klik dan op Een printer of scanner toevoegen. Windows zoekt naar printers. Mogelijk wordt die van u gevonden. Wordt er niks gevonden of staat uw printer er niet bij? Klik dan op De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst.
Een nieuw venster opent. Standaard staat de optie 'Mijn printer is iets ouder. Help mij met zoeken.' aangevinkt. Laat dit zo staan en klik op Volgende.
Mogelijk wordt uw printer alsnog gevonden en herkend door Windows.

Zijn alle kabels wel goed aangesloten? Veel printers zijn via wifi verbonden met de computer. Hebt u problemen met een draadloos aangesloten printer? Verbind de printer dan via een kabel met de computer. Er zijn gevallen bekend waarbij alles het ineens weer deed. De wifi-verbinding bleek niet goed te werken in Windows 10.

Werkt bovenstaande niet dan kunt u nog het volgende proberen: Heeft u de originele cd nog die geleverd is bij de printer? Dat is mooi. Stop deze in de cd/dvd-speler van uw computer/laptop en installeer de driver voor Windows XP (ja, u leest het goed!). Vindt u de originele cd niet meer? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek daar op het typenummer van uw printer, download de Windows XP driver en installeer deze. De kans is groot dat de printer weer werkt.

Heeft u hulp nodig het zoeken naar de juiste driver of wilt u zeker weten dat uw printer wel of niet werkend te krijgen is onder Windows 10? Bel of mail dan met Social Computers & Educatie. SC&E helpt u graag verder!

 

Een gratis of betaalde virusscanner?

Het is altijd verstandig om op uw computer of laptop een virusscanner te installeren. Je kunt dan uit veel verschillende aanbieders kiezen, maar de belangrijkste keus is of je een betaalde virusscanner wilt installeren of een gratis versie. Het voordeel van een gratis pakket is dat na een jaar de bescherming door loopt waar je bij een betaalde versie het abonnement jaarlijks moet verlengen.

Het nadeel van de gratis virusscanners is dat deze vaak minder uitgebreid zijn als de betaalde versies. Ook moet je kijken wat de virusscanners doen met je privacy. Sommige gratis antivirusprogramma’s verkopen ook je persoonsgegevens aan derden. Een ander groot nadeel van de meeste gratis virusscanners zijn de banners die af en toe opduiken om je te overtuigen de betaalde versie te nemen.

Neem je genoegen met een gratis virusscanner dan adviseert Social Computers & Educatie Panda Antivirus. Deze kunt u downloaden via www.socialcomputers.nl/gratissoftware.
Deze virusscanner heeft een duidelijke interface, verkoopt niet uw gegevens en belast uw systeem zo min mogelijk.

Heeft u toch liever een uitgebreidere, betaalde virusscanner neem dan contact op met SC&E en wij adviseren u welke virusscanner het beste bij uw wensen en eisen past.


Veilige wachtwoorden

Heeft u ook 123456, wachtwoord of QWERTY als wachtwoord voor uw computer, laptop, email enzovoorts? Dit zijn heel onveilige wachtwoorden. Hoe kunt u een onveilig wachtwoord herkennen? Het is een reeks letters of cijfers of het zijn woorden afkomstig uit het woordenboek (honkbal, wandelen enz.). Een kleine variatie op een bestaand woord is niet genoeg als wachtwoord, zoals HonKbal.

Hoe maak je een veilig wachtwoord? Hoe langer een wachtwoord des te veiliger het wachtwoord. Je zou het beste een wachtzin kunnen maken, zoals: EenLekkereKopKoffie!20011985'. Zorg in ieder geval dat in een wachtwoord een afwisseling zit tussen hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens (!@#$%^&).

Zorg verder dat je bij verschillende accounts ook verschillende wachtwoorden hebt.

Heeft u vragen over het gebruik van wachtwoorden en computerbeveiliging neem contact op met Social Computers & Educatie.


Privacy in Windows 10

In Windows 10 is je privacy niet geheel veilig. Om ervoor te zorgen dat je privacy zo veel mogelijk wordt beschermd kun je een aantal instellingen die standaard aan staan uitzetten.

Klik op de Start-knop, klik op instellingen en vervolgens in het nieuwe venster op Privacy.
Links zie je een hele lijst met allemaal opties staan. Je kunt het beste alles van 'Aan' op 'Uit' zetten door er op te klikken.
Onder het kopje 'Frequentie en feedback' heb je twee opties. Bij feedback kun je het beste 'Nooit' aan klikken en bij 'Diagnose en gegevensgebruik' 'Basis' selecteren.
Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je gegevens naar Microsoft worden gestuurd, maar op deze manier worden zo min mogelijk gegeven gestuurd.

Hieronder zie je een voorbeeld van het menu waar je de privacy opties aan kunt passen. Ga alle onderdelen in de linkse kolom na.

w10 privacy

Heb je vragen neem gerust contact op en SC&E helpt je graag.